top of page
  • CzechBio

Člen asociace CB, společnost Primecell, uzavřela smlouvu na prodej licence bionáplasti AMNIODERM®

Brno 9. července 2020


Tisková zpráva


Společnost Zentiva získala od spin-off společnosti BioHealing licenci k bionáplastem AMNIODERM®, které bude marketovat na českém a evropském trhu. První pacienti budou z České republiky a Slovenska.


„Jsme rádi, že se tak významný výrobce léčiv, jakým je Zentiva, rozhodl získat licenci a uvést postupně na český a evropský trh AMNIODERM®, biologickou náplast s mimořádným účinkem, kterou vyvinul náš team v našich laboratořích. Díky tomu budou čeští pacienti první v EU, pro které bude přípravek pro účinnou léčbu s tímto závažným onemocněním dostupný. Náš vědecký team opět prokázal, že patří k evropské špičce v oboru tkáňového inženýrství a buněčné manipulace“ řekl Michal Zahradníček, zakladatel BioHealing.


„Společnost Zentiva, český výrobce léčivých přípravků, je hrdá na to, že s pomocí produktu AMNIODERM® bude moci pomáhat pacientům s těžko hojitelnými ránami. Uzavřením této spolupráce máme možnost přijít s unikátní náplastí, která byla vyvinutá v České republice a bude prezentovaná českou společností. Jsme přesvědčení, že biologická náplast AMNIODERM® bude nejen zlepšovat klinický stav pacientů, ale i kvalitu jejich života“ říká Soňa Porubská, generální ředitelka společnosti Zentiva pro Českou republiku a Slovensko.


„Zentiva patří k největším výrobcům a distributorům léčiv v Evropě s dosahem do tisíců ordinací. Podpis licenční smlouvy nám díky tomu umožní dokončit naši ambici, tedy nejen vyvinout striktně biologický produkt na hojení chronických ran, ale také ho dostat ke všech, v první řadě českým pacientům, kteří mají problémy s hojením ran a kteří jej potřebují pro zásadní zvýšení kvality jejich života. Chci moc poděkovat všem lékařkám a lékařům, kteří se s námi na vývoji po několik let podíleli,“ sdělila Iveta Minaříková, ředitelka vývoje AMNIODERM®.


AMNIODERM® je biologická náplast z lidské amniové membrány, chráněná patentem AMNIPUR®, speciálně vyvinutá pro použití na chronické rány, převážně ale nejenom u diabetiků. Jedná se transplantát, jeho aplikace se však provádí ambulantně.


O společnosti Zentiva

Společnost Zentiva je výrobce cenově dostupných kvalitních léčivých přípravků pro evropské i mimoevropské pacienty. S více než 4700 zaměstnanci a sítí výrobních závodů (včetně vlajkových výrobních závodů v Praze, Bukurešti a Anklešvaru) je naším cílem dosáhnout vůdčí pozice v oblasti značkových i generických léčivých přípravků v Evropě a maximálně tak naplňovat každodenní potřeby všech osob v oblasti zdravotní péče.

V Zentivě věříme, že zdravotní péče má být právem, nikoli výsadou. Lidé dnes totiž více než kdy dříve potřebují lepší přístup k cenově dostupným kvalitním léčivým přípravkům a odpovídající zdravotní péči. Ve spolupráci s lékaři, lékárníky, velkoobchodníky, regulátory a státní správou tak poskytujeme každodenní řešení, která tvoří základ kvalitní zdravotní péče, bez níž se moderní společnost neobejde. www.zentiva.cz.


O společnosti Primecell

Primecell je bio-medicínská společnost zaměřená na výzkum, vývoj a klinické testování biologických léků a medicinských technologií, které mění vlastnosti genů a buněk tak, aby přispívali k regeneraci a lepší funkci lidských tkání a orgánů. Založena byla roku 2007. www.primecell.eu. V poslední době informovala o úspěšném výzkumu léku REMESCOR pro pacienty zasaženými COVID 19 anebo o výzkumu léku na osteoartrózu. Její výzkumné portfolio se skládá ze šesti programů. Ročně dodává přípravky pro léčbu tisíců pacientů v několika zemích světa.


O společnosti BioHealing

Založena v roce 2012 jako spin-off Primecell a Národního centra tkání a buněk pro dokončení aplikovaného vývoje AMNIODERM® a jeho uvedení na trh tak, aby mohl být použit u co nejširší skupiny pacientů trpících chronickou ranou. www.biohealingeurope.eu.




Kontakt pro média: MUDr. Elen Šťastná, elen.stastna@seznam.cz, telefon: (+420) 602 658 827


bottom of page